De Nieuwe Poort

De Nieuwe Poort

Wat gaan we doen?

De Oosterpoort is een onmisbaar en geliefd podium voor artiesten en publiek. Maar het gebouw is niet toekomstbestendig. Daarom werken de gemeente Groningen en SPOT aan de plannen voor een opvolger van De Oosterpoort, onder de werktitel De Nieuwe Poort. We nodigen je uit om met ons mee te denken over de plannen voor De Nieuwe Poort. Deel je mening over de volgende drie vragen:

1. Wat vind je belangrijk om mee te nemen vanuit de bestaande Oosterpoort?

2. Wat moeten we niet vergeten in het nieuwe muziekgebouw?

3. Heb je dromen of wensen voor het programma van het nieuwe muziekgebouw?


Meer informatie

Waarom De Nieuwe Poort?
De Oosterpoort is niet alleen uit zijn jasje gegroeid, maar ook technisch aan het einde van zijn leven. Er zijn problemen met het onderhoud, met de grootte van de zalen, er zijn logistieke problemen, overlast voor de omgeving en beperkte kansen voor duurzaamheid. Daarom werken de gemeente Groningen en SPOT aan de plannen voor een opvolger van De Oosterpoort, onder de werktitel De Nieuwe Poort. Een muzikale ontmoetingsplek voor iedereen en een leeromgeving voor studenten en professionals. Het Stationsgebied is de voorkeurslocatie voor De Nieuwe Poort. Naast het Stationsgebied worden ook de mogelijkheden van de Suikerzijde onderzocht. De gemeenteraad neemt naar verwachting in 2024 een besluit over het nieuwe muziekcentrum en de locatie.

Voor meer informatie zie: spotgroningen.nl. SPOT en de gemeente organiseren informatiebijeenkomsten in de binnenstad, wijken en provincie.

Wat doen we met jouw antwoorden op de vragen?
We beoordelen alle antwoorden op haalbaarheid en nemen haalbare ideeën mee in de plannen voor De Nieuwe Poort. Het doel is om van De Nieuwe Poort een echte muzikale ontmoetingsplek te maken voor de buurt, stad en regio. Je kunt alle reacties bekijken op de Stem van Groningen.

Welke reacties nemen we niet mee?
We kijken niet naar ideeën voor nieuwe functies in het muziekcentrum, omdat De Nieuwe Poort bedoeld is als een plek voor muziek. Ook nemen we geen voorstellen mee over renovatie van De Oosterpoort. In 2017 is besloten dat renovatie geen optie is, omdat niet alle problemen met renovatie worden opgelost. Daarom is in 2017 de weg ingezet naar een nieuw muziekgebouw.

Besluitvorming
De gemeenteraad neemt naar verwachting in 2024 een besluit over het nieuwe muziekcentrum en de locatie.